5:2-dieetti

5:2-dieetti on paljon suosiota saavuttanut ja hyvistä tuloksista kiitosta saanut laihdutusmenetelmä. Perusideana on, että viitenä päivänä viikossa saa syödä mitä tahansa ja kahtena muuna päivänä taas syödään huomattavasti vähemmän, jolloin energiansaanti jää myös merkittävästi pienemmäksi. 5:2-dieetti on saanut kiitosta etenkin niiltä, joille tiukan päivittäisen ruokavalion noudattaminen on vaikeaa tai itsekuri ei tunnu riittävän.

Rajoittamaton ruokavalio ja kaksi paastopäivää

kuva: MorgueFile

kuva: MorgueFile

Kahta niukkaruokaista päivää kutsutaan paastopäiviksi, koska syöty kalorimäärä jää hyvin pieneksi. Naiset saavat syödä 500 kaloria ja miehet 600 kaloria. Kalorimäärän saa kuitenkin koostaa niin kuin itse parhaaksi näkee ja sen voi syödä joko kerralla tai osissa. Tärkeintä on, että paastopäivät eivät ole viikon peräkkäisiä päiviä, vaan mielellään jakautuvat mahdollisimman tasaisesti viikolle.

Dieetin teho perustuu siihen, että vaikka viitenä päivänä saakin syödä käytännössä niin paljon kuin haluaa ja näin ollen otetaan takaisin kahden paastopäivän kaloreita, kokonaiskalorimäärä jää kuitenkin selvästi pienemmäksi. Tämän seurauksena paino alkaa pudota. Dieettiä on ylistetty siitä, että paino putoaa juuri sopivaan tahtiin. Lisäksi 5:2 rytmi tuo ruokavalioon jonkinlaista säännönmukaisuutta, mutta ei kuitenkaan poista täysin vapautta valita omia syömisiään.

Dieetin terveydelliset hyödyt ja haitat

5:2-dieetti voi myös tutkitusti laskea liian korkeaa verenpainetta ja vähentää toisen tyypin diabeteksen riskiä. Dieetti on myös monesti hyvä alko kokonaisvaltaiseen ruokavalion muutokseen. Kun ensin aloittaa ruokavalion laadun tarkkailun kahdesta paastopäivästä, alkaa helposti muinakin päivinä kiinnittää huomiota siihen, mitä syö ja jättää pois sellaisia ruoka-aineita, jotka eivät ole niin välttämättömiä.

5:2-dieetti on saanut muiden dieettien tavoin osakseen myös kritiikkiä. Se saattaa ajaa ihmiset ahmimaan, koska paastopäivien kalorimäärä jää niin olemattoman pieneksi ja nälkä luonnollisesti kasvaa, kun ei saa syödä itseään kylläiseksi. Ongelman voi kuitenkin pitää loitolla melko hyvin, jos paastopäivinä kiinnittää huomiota syömäänsä ruokaan ja valitsee vähäkalorisia ruoka-aineita, jotka pitävät nälkää, eikä syö koko kalorimäärää kerralla, vaan jakaa sen tasaisesti koko päivälle.

Toinen 5:2-dieetin huono puoli on, että se voi altistaa lihomiselle. Kun rasvasolut eivät saa tarpeeksi ravintoa, ne ottavat sitä entistä paremmin vastaan silloin, kun sitä vihdoin tulee.