Zone-dieetti

Zone-dieetti perustuu hiilihydraattien vähentämiseen, mutta sopivassa suhteessa muiden ravintoaineiden kanssa. Ravintoaineet on jaettu tasaisesti: hiilihydraatit 4 0%, rasva 30 % ja proteiini 30 %. Dieetin nimi Zone viittaa elimistön tilaan, jossa hormonitaso ja verensokeri ovat tasapainossa. Zone-dieetin on kehittänyt Barry Sears, jonka tavoitteena oli kehittää sydänsairauksia ehkäisevä ruokavalio.

Ravintoaineiden tasapaino ja ravintorikasta ruokaa

kuva: MorgueFile

kuva: MorgueFile

Zone-dieetissä kaikkia ravintoaineita nautitaan, mutta sopivissa määrin. Hyvää rasvaa syödään kohtuullisesti, hiilihydraattien määrää vähennetään jonkin verran ja proteiinia nautitaan riittävästi. Zone-dieetti pyrkii ravinteikkaaseen ruokavalioon, joka välttää erilaisia lisäaineita.

Ruoasta on tarkoitus saada mahdollisimman hyviä ravintoaineita. Zone-dieetti ei myöskään suosi liian teollisesti tuotettuja ja pitkälle jalostettuja tuotteita. Vältettäviä ruoka-aineita Zone-dieetissä ovat mm. riisi, vehnäjauhot ja pasta, koska ne sisältävät hyvin niukasti ravintoaineita.

Dieetin taustaa

Barry Sears on todennut, että hiilihydraattien liiallinen nauttiminen johtaa elimistön liialliseen insuliinin tuotantoon. Se taas johtaa hänen mukaansa joidenkin ruoka-aineiden mahdolliseen ahmimiseen. Lisäksi ylimääräiset hiilihydraatit muuttuvat rasvaksi, joka varastoituu eri puolille kehoa.

Sears näki parhaaksi ratkaisuksi hiilihydraattien määrän tasoittamisen muilla ruoka-aineilla sen sijaan, että niitä olisi vähennetty radikaalisti. Kun hiilihydraattien lisäksi nautitaan noin 100 grammaa proteiinia joka aterialla, veren insuliinitasot pysyvät paremmin tasapainossa. Jos ihminen pystyy noudattamaan Searsin ravintoaineprosentteja, hän tulee nauttineeksi vähemmän kaloreita ja nälkää on helpompi hallita. Tällöin seurauksena on painonpudotus.

Dieettiä noudattavien on myös syytä pitää aterioiden kalorimäärät riittävän alhaisina. Kohtuullinen määrä on alle 500 kaloria per ateria ja välipalojen kohdalla noin 100 kaloria. Tällä varmistetaan säännöllinen syöminen ja kohtuulliset ruokamäärät. Ihminen ei pääse niin helposti ahmimaan liikaa.

Dieetin hyvät ja huonot puolet

Zone-dieettiä pidetään melko yksinkertaisena ja elimistölle ystävällisenä dieettinä. Varsinainen kaloreiden laskeminen ei ole tarpeen, jos noudattaa dieetin omia erilaisia ruokayhdistelmiä. Niin kuin mikä tahansa dieetti, myös Zone-dieetti toimii parhaiten, kun siihen yhdistää säännöllistä liikuntaa.

Zone-dieetin huonona puolena voi nähdä sen, että toisinaan ruoka- ja ravintoainesuosituksissa pysyminen ja eri ruoka-aineinen keskenään yhdistely voi olla vaikeaa. Zone-dieetti myös vaatii sen verran monipuolisen ruokavalion, että ruokien tekemiseen menee aikaa, eikä dieetti siis välttämättä sovi kiirellisille ihmisille, joilla ei ole aikaa paneutua eri ruoka-aineiden määriin.