Atkinsin dieetti on vähähiilihydraattinen ruokavalio, joka on nimetty kehittäjänsä Robert Atkinsin mukaan. Atkinsin dieetti mielletään tehokkaaksi painonpudotusmenetelmäksi ja sitä voidaan pitää nykyisin hyvin suositun karppauksen variaationa. Dieetin terveysvaikutuksista on keskusteltu paljon ja sitä on pidetty epäterveellisenä ja terveydelle jopa vaarallisena. Dieetti on kuitenkin saanut tehokkaiden tulostensa vuoksi myös paljon myönteistä palautetta.
Perustana vähäinen määrä hiilihydraatteja
Atkinsin dieetti perustuu hiilihydraattien välttämiseen. Tärkeintä on jättää pois kaikki nopeat, niin kutsutut turhat hiilihydraatit. Hiilihydraatit korvataan proteiinipitoisella ja rasvaisella ruokavaliolla. Dieetin alussa pyritään syömään ainakin kaksi viikkoa alle 20 grammaa hiilihydraatteja päivässä ja tavoitellaan elimistön ketoositilaa. Kun insuliinin määrä kehossa vähenee huomattavasti ja ketoosi saavutetaan, hiilihydraattimäärää voidaan nostaa vaiheittain. Näin pyritään löytämään sopiva taso, jolla hiilihydraattien määrää voitaisiin ylläpitää. Proteiineja ja rasvoja syödään Atkinsin dieetissä sen verran, että tulee kylläinen olo.
Atkinsin dieetin salaisuus on, että kun elimistö ei saa riittävästi insuliinia, alkaa se käyttää energiakseen kehon omia rasvoja. Ketoosi myös lisää kylläisyyden tunnetta ja vähentää ruokahalua, jolloin päivittäinen energiansaanti laskee automaattisesti alhaisemmaksi.
Vältettävät ja suosittavat ruoka-aineet
Atkinsin dieettiä noudattavan on syytä vähentää hiilihydraatteja mahdollisimman radikaalisti. Viljatuotteet, sekä peruna, pasta, riisi ja sokeripitoiset limonadit ja karkit kuuluvat vältettäviin ruoka-aineisiin. Vähäiset hiilihydraatit voi niiden sijaan pyrkiä saamaan esimerkiksi kasviksista.
Suositeltavia ruoka-aineita ovat liha, kala, kana, maitotuotteet ja yleisesti kaikki, missä on merkittävästi proteiinia.
Kritiikki ja sivuvaikutukset
Etenkin muutama vuosikymmen sitten Atkinsin dieetti on saanut osakseen paljon kritiikkiä. Dieetti voidaan nähdä epäterveellisenä, koska proteiinin ja tyydyttyneiden rasvojen määrä on huomattavasti paljon yleisiä suosituksia korkeampi. Lisäksi epäilystä on herättänyt se, ettei Atkinsin dieettiä noudattamalla välttämättä saa riittävää määrää ravintokuituja, joita on mm. kokojyväviljassa ja vihanneksissa. Atkinsin dieetti ei ehkä ole paras valinta kestävyysurheilijalle, koska lihakset eivät saa tarpeeksi niitä aineita, joita käyttävät kasvuun.
Atkinsin dieetistä on myös olemassa erilaisia sivuvaikutuksia, jotka kuitenkin häviävät ajan myötä. Näitä ovat mm. ummetus ja pahanhajuinen hengitys. Näistä pääsee helpoiten eroon lisäämällä ruokavalioon rasvaa proteiinien sijaan. Kaiken rasvan ei kuitenkaan tarvitse olla eläinperäistä, vaan kasvisrasvoja voidaan myös käyttää.