Välimeren ruokavalio

Välimeren ruokavalio on laihdutusmenetelmä, jota pidetään yleisesti terveellisenä ja monipuolisena. Sen perustana on Välimeren maissa, etenkin Italiassa ja Kreikassa noudatettava ruokavalio. Ruokavalio on saanut erilaisia variaatioita, mutta perustana toimivat edelleet samat ruoka-aineet. Välimeren ruokavalion terveysvaikutukset tunnustetaan yleisesti ja sitä suositellaan muillekin kuin vain laihduttajille.

Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio

kuva: MorgueFile

kuva: MorgueFile

Välimeren ruokavalio sisältää paljon kasviksia, viljaa, hyvälaatuisia ja vähärasvaisia maitotuotteita ja kalaa. Välimeren ruokavalio perustuu pitkälti oliiviöljyn tutkittuihin ja oletettuihin terveysvaikutuksiin, joten kasvisöljyt ovatkin olennainen osa ruokavaliota. Lisäksi Välimeren ruokavalioon kuuluvat läheisesti myös pähkinät ja siemenet, sekä pavut. Punaviinin nauttimista osana ruokavaliota pidetään sydämelle terveellisenä.

Ruokavalion terveysvaikutukset perustuvat ensisijaisesti kalan ja kasvisten runsaaseen saantiin, sekä lihan kohtuulliseen käyttöön. Ravintoaineita saadaan sopivassa suhteessa ja elimistö saa eläinrasvojen sijaan terveellisiä kasvisrasvoja. Välimeren ruokavaliossa annoskoot saavat olla isojakin, koska ruoka sisältää niin paljon kasviksia. Kasviksissa ei juurikaan ole kaloreita ja ne pitävät nälkää pitkään.

Kohtuudella nautittu liha ja viini, sekä hyvälaatuinen rasva

Välimeren ruokavalio perustuu niin kutsuttuihin oivalluksiin. Rasvan käyttöä ei esimerkiksi tarvitse lopettaa kokonaan, vaan voidaan käyttää hyvälaatuisia rasvoja. Lisäksi on tajuttu, että punainen liha ei ole ravitsemuksellisesti kovinkaan tärkeää, joten sitä syödään vähemmän ja sen sijaan syödään mieluummin kalaa ja kanaa. Viinikin on terveellistä, kun sitä juodaan kohtuudella ruokajuomana.

Välimeren ruokavalio sopii laihduttajalle, koska se sisältää hyviä ravintoaineita ja pois jätetään automaattisesti haitallisimmat eli eläinrasva ja turha suola. Painonhallinnan lisäksi Välimeren ruokavalion on todettu edistävän sydämen ja verisuonien terveyttä. Tästä syystä sitä pidetään monesti parempana dieettivaihtoehtona kuin esimerkiksi Atkinsin dieettiä tai Karppausta.