Laihdutusvinkit

kuva: MorgueFile

kuva: MorgueFile

Laihduttaminen on syytä aloittaa pienistä arkisista teoista, jotka parantavat yleistä hyvinvointia ja opettavat samalla hallitsemaan omaa ruokavaliota ja liikunnan määrää. Laihdutusvinkkejä on olemassa useita. Tähän on listattu niistä tärkeimmät, joita noudattamalla pääsee jo pitkälle.

Kiinnitä huomiota ravinnon laatuun

Pyri syömään monipuolisesti. Syö enemmän hedelmiä, vihanneksia ja marjoja, mielellään useamman kerran päivässä. Saat niistä tärkeitä vitamiineja ja oikeanlaista energiaa. Ne pitävät nälän kauemmin loitolla kuin rasvaiset nopean energian välipalat.

Tarkkaile näläntunnetta

Toisinaan näläntunne ei välttämättä ole todellinen, vaan tulee toimittua hetken mielijohteesta. Mieti seuraavalla kerralla kaupassa ollessasi, tarvitsetko oikeasti kaikkia herkkuja hyllyltä ja onko sinulla oikeasti nälkä, vai tahdotko ne vain siksi, että ne näyttävät sillä hetkellä hyvältä.

Vältä liiallista napostelua

Napostelu on kivaa silloin tällöin, eikä siitä ole silloin mitään haittaa. Napostelu kuitenkin vie helposti mukanaan ja tulee syötyä kerralla suuria määriä epäterveellisiä herkkuja. Aseta rajat omalle napostelullesi. Määrää vaikka itsellesi yksi herkkupäivä, jolloin on sallittua syödä herkkuja. Voit myös yrittää muuttaa naposteltaviesi laatua terveellisempään suuntaan, jolloin niiden syöminen useammin ei olisi niin haitallista.

Syö useammin ja kerralla vähemmän

Välipalojen lisääminen päivittäiseen ruokavalioon pitää nälän paremmin loitolla. Tämä edesauttaa sitä, että ruoka-aikaan tulee automaattisesti syötyä pienempiä annoksia. On terveellisempää syödä vähän ja usein kuin esimerkiksi vain yksi lämmin ateria päivässä ja kerralla todella paljon. Muista kiinnittää huomiota myös välipalojen terveellisyyteen ja valitse esimerkiksi hedelmä.

Tasapainota ravintoaineiden määrää ruokavaliossasi

Lisää proteiinia päivittäiseen ruokavalioosi ja vähennä sen sijaan hiilihydraatteja ja huonolaatuisia rasvoja. Proteiinipitoinen ruoka pitää nälän loitolla pidempään. Proteiinipitoinen ruoka on tärkeä apu myös liikunnan harrastajille, koska proteiinit auttavat rasvojen palamisessa ja lihasmassan kasvattamisessa.

Jos haluat tosissasi pudottaa painoa, jätä eläinrasvat kokonaan pois ja suosi kasvispitoisia rasvoja, kuten oliiviöljyä.

Älä yritä lääkitä itseäsi ruoalla

Ruoka ei ole hyvä lääke esimerkiksi stressiin, masennukseen tai yleiseen pahaan oloon. Yritä korvata turha syöminen muilla aktiviteeteilla, joista sinulle tulee oikeasti parempi olo. Lähde harrastamaan jotain, liiku enemmän, tapaa ystäviä ja rentoudu. Joskus on sallittua ostaa esimerkiksi lohtusuklaata, mutta siitä ei saa tulla pysyvää tapaa.

Lisää juomasi veden määrää

Riittävä veden juominen varsinkin ennen ruokailua poistaa nälän tunnetta. Näin varsinaista ruokaa ei tule niin helposti ahmittua liikaa, vaan syöytyä juuri sen verran, mikä riittää kylläiseen oloon. Vesi on paras janojuoma, mutta toki on sallittua nauttia myös muita nesteitä kohtuudella. Älä korvaa raikasta vettä sokerisilla mehuilla tai limonadeilla.

Ala harrastaa hyötyliikuntaa

Jos et ole mikään liikunnan ystävä, voit lisätä hyötyliikuntaa päivittäiseen elämääsi ja huomaamattasi kulutat kaloreita ilman sen suurempaa vaivaa. Voit esimerkiksi kulkea työmatkat kävellen tai pyörällä tai jos matkasi on pitkä, jää bussista pois pari pysäkkiä liian aikaisin ja kävele loppumatka. Jätä hissin käyttäminen vähemmälle ja suosi portaita.

Pyri liikkumaan joka päivä edes vähän. Ennen pitkää liikunnan määrä lisääntyy helposti itsestään ja se ei tunnu jatkuvalta ponnistelulta.