Laihdutus

Laihdutus tarkoittaa aktiivista pyrkimystä pysyvään painonpudotukseen. Laihdutus on tärkeää, jos henkilö on oikeasti ylipainoinen ja tahtoo päästä siitä eroon. Laihdutus vaatii aikaa, kärsivällisyyttä ja rauhallisen tahdin. Laihdutus on yhdistelmä oikeanlaista ruokavaliota ja säännöllistä liikuntaa, sekä yleisesti terveellisiä elämäntapoja. Tärkeää on myös jatkuva painonhallinta, jolla estetään painon nousu ja pidetään yllä laihduttamalla hankittua tulosta.

Oikeaoppinen laihdutusruokavalio ja säännöllisen liikunnan merkitys

Oikeanlainen ruokavalio on tärkeä tekijä laihdutuksen onnistumisen kannalta. Nyrkkisääntö on, että kaloreita tulee kuluttaa enemmän kuin niitä syö. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että syöminen tulee lopettaa kokonaan, vaan päivittäisen energiansaannin tulee silti pysyä 1500-2000 kalorissa.

Tärkeintä on tunnistaa ne ravintoaineet, joiden saantia voi vähentää. Hiilihydraattien vähentämistä suositellaan, mutta se ei välttämättä tarkoita niiden kokonaan pois jättämistä. Esimerkiksi kokojyväruoat ovat terveellisiä, vaikka niissä onkin hiilihydraatteja ja ne sopivat laihduttajan ruokavalioon. Laihduttajan tulisi välttää lisättyä sokeria, eläinrasvaa ja kovin rasvaisia maitotuotteita. Pelkästään vain suolan määrän vähentäminen päivittäisestä ruokavaliosta voi pudottaa painoa, varsinkin laihduttamisen alussa ja merkittävän ylipainon kohdalla.

Laihdutusruokavalio on oikeaoppinen, kun se sisältää vähärasvaisia tuotteita ja proteiinia. Hedelmät, vihannekset, kana, kala, vähärasvainen liha, sekä vähärasvaiset maitotuotteet ovat esimerkiksi hyviä ruoka-aineita laihduttajalle. Ruokavalion tulisi pysyä mahdollisimman monipuolisena siinä tapahtuvista muutoksista huolimatta.

Tärkeää on myöskin se, että syö säännöllisesti. Aterioita ei tule jättää väliin, sillä säännöllinen syöminen ehkäisee nälän tunteen syntymistä. Jos syö vain pari kertaa päivässä, syö helposti kerralla liikaa, enemmän kuin mitä keho oikeasti tarvitsee. On myös tärkeää muistaa juoda paljon.

Pelkällä ruokavalion muutoksella saa jo tuloksia aikaan ja kun sen lisäksi liikkuu säännöllisesti, on menossa oikeaan suuntaan. Lisäksi monipuolinen ruokavalio ja päivittäinen liikunta vaikuttavat kokonaisvaltaisesti kehon ja mielen hyvinvointiin. Kaikenlainen liikunnan lisääminen päivittäiseen arkielämään on plussaa. Esimerkiksi reipas kävely edes joka toinen päivä on jo paljon tehokkaampaa, mitä voisi kuvitella.

Laihdutusmenetelmät

Nykyään tarjolla on hyvin paljon erilaisia laihdutusmenetelmiä, joista toiset ovat hyviä ja toiset huonoja. Hyvät laihdutusmenetelmät ja laihdutusvinkit tähtäävät pysyvään painonpudotukseen ja terveellisten elämäntapojen löytämiseen. Liian nopeasti laihduttavat dieetit tuhoavat yleensä arvokasta lihasmassaa, eivätkä saa aikaan pysyviä tuloksia. Hyvä laihdutustahti onkin nyrkkisääntönä kilo per viikko, jos ylipainoa on selkeästi. Jos taas laihdutuksen tarkoitus on lähinnä kiinteytyä, realistinen laihdutustahti on paljon pienempi, noin 250-500 grammaa viikossa.

Erilaisia dieettejä on tarjolla niin paljon, että voi tuntua vaikealta valita itselle sopiva. Dieetti tulee valita omien syömis- ja liikuntatottumusten ja lähtöpainon perusteella. Vähähiilihydraattinen ruokavalio, yleisemmin tunnettuna karppaus, pyrkii hiilihydraattien vähentämiseen tai kokonaan poistamiseen ruokavaliosta. Tämä nykyään varsin suosittu menetelmä perustuu siihen, että ihminen ei syö enää niin paljon turhia sokereita ja korvaa ylimääräiset hiilihydraatit tärkeimmillä ja tehokkaimmilla ravintoaineilla.

Toinen tunnettu vähähiilihydraattinen laihdutusmenetelmä on Atkinsin dieetti, jonka tarkoitus on se, että laihduttaja saa syödä niin paljon rasvaa ja proteiniinia kuin vain haluaa. Tämä lisää kylläisyyden tunnetta ja usein myös monipuolistaa ruokavaliota, kun niin sanotut nopean energian lähteet jäävät hiilihydraattien vähentämisen myötä pois.

Vähärasvaisessa dieetissä on yleisesti tarkoitus vähentää rasvan määrää tai ainakin korvata se parempilaatuisella rasvalla. Hiilihydraatteja puolestaan saa syödä ja tarkoituksena onkin pyrkiä mahdollisimman monipuoliseen ja rasvattomaan ruokavalioon. Mitään ravintoainetta ei jätetä kokonaan pois, vaan kaikkia syödään sopivassa suhteessa.

Eräs suosittu menetelmä on myös niin kutsuttu Välimeren dieetti, joka perustuu monipuoliseen ruokavalioon, tuoreisiin ja hyvälaatuisiin raaka-aineisiin ja pysyvään terveydelliseen hyötyyn. Rasvan laatuun kiinnitetään erityistä huomiota ja korvataan eläinrasvat kasvisrasvoilla. Kasviksia ja hedelmiä syödään runsaasti ja kalaa ja kanaa kohtuudella, kun taas punaista lihaa huomattavasti vähemmän, jos lainkaan.

Välimeren dieetissä suositaan kasviksia, hedelmiä, kalaa ja kasvisrasvoja (kuva: Rmjelley CC-BY)

Välimeren dieetissä suositaan kasviksia, hedelmiä, kalaa ja kasvisrasvoja (kuva: Rmjelley CC-BY)

Kenen kannattaa laihduttaa?

Ylipainoiselle ihmiselle laihtuminen on suositeltavaa ja toisinaan jopa välttämätöntä terveyden kannalta, jos on esimerkiksi kohonnut verenpaine tai verensokeri. Vääränlainen laihduttaminen saattaa kuitenkin äkkiä johtaa uusiin terveysongelmiin ja painonpudotus ei silloin ainakaan onnistu.

Moni sortuu liian nopeaan laihdutukseen ja yksipuoliseen ruokavalioon. Laihduttaminen muuttaa aina niitä tapoja, joihin elimistö on tottunut ja elimistölle onkin annettava aikaa sopeutua muutoksiin, jotta muutos on lopulta pidempiaikainen. Liian yksipuolinen ruokavalio vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja esimerkiksi väsymys lisääntyy, eikä normaalissa arjessa jaksa enää tehdä asioita samalla lailla kuin ennen.

Rajua laihduttamista ei suositella henkilöille, joille ylipaino ei aiheuta merkittävää terveysriskiä. Lievästä ylipainosta pääsee usein eroon, kun tekee pieniä muutoksia ruokavalioon. Kiinteytymisen tarkoitus ei taas ole varsinaisesti painonpudotus, vaan rasvakudoksen vähentäminen tietyistä kehon osista. Tähän vaikuttaa eniten säännöllisen liikunnan lisääminen.

Laihduttamista ei myöskään suositella koskaan nuorella iällä, ellei sitten ole kyse merkittävästä ylipainosta. Liian nuorena aloitettu laihdutus saattaa vaikuttaa merkitsevästi kasvuun ja esimerkiksi tärkeiden luiden vahvistumiseen. Nuorena kannattaa pyrkiä ensisijaisesti riittävän monipuoliseen ruokavalioon ja kaikkien tarvittavien ravintoaineiden saantiin. Usein nuoren ihmisen ylipaino tasoittuukin kasvun myötä, jos elämäntavat ovat yleisesti ottaen kunnossa.