Mehudieetti

Mehudieetti on samankaltainen laihdutusmenetelmä kuin täydellinen paasto. Paaston sijaan dieetin aikana nautitaan erilaisia mehuja, liemiä ja muita nesteitä. Mehudieetissä ei siis syödä lainkaan kiinteää ravintoa, minkä vuoksi se on elimistölle melko raskas tapa pudottaa painoa. Mehudieetti on erittäin vähäkalorinen laihdutusmenetelmä ja elimistö menee ketoosin kaltaiseen tilaan niin kuin vähähiilihydraattisessa ruokavaliossakin.

Mehudieetin ruokavalio

kuva: MorgueFile

kuva: MorgueFile

Mehudieetti on paastoon verrattuna hieman parempi dieetti, koska sen aikana elimistö saa kuitenkin joitain ravintoaineita. Paastotessa juodaan vain vettä, joten ravinnonsaanti on täysin olematonta. Mehudieetti on parhaimmillaan, kun nautitaan mahdollisimman monipuolisesti erilaisia mehuja ja liemiä.

Mehudieetin ruokavalio koostuu nesteistä, mutta on kuitenkin syytä muistaa, että nesteiksi eivät kelpaa mitkä tahansa. Kiellettyjen listalla ovat mm. kahvi, alkoholi ja sokeri. Parasta ravintoa ovat luomumehut joko itse valmistettuna tai luontaistuotekauppojen valikoimista haettuna.

Mehudieetti ei ole niin raju miltä kuulostaa, sillä mehujen mukana elimistö saa kuitenkin jonkin verran hiilihydraatteja ja kaloreita. Mehudieetti myös ehkäisee nestehukan syntymistä ja pitää huolen kaliumin ja natriumin saannista, joka taas ei toteudu tavallisessa paastossa.

Dieetin hyödyt ja haitat

Mehudieetti ei yleensä ole ainut käytössä oleva laihdutusmenetelmä, vaan osa jotain toista dieettiä. Sen tarkoitus ei nimittäin varsinaisesti ole pudottaa painoa, vaan ensisijaisesti se puhdistaa elimistöä. Pidemppiaikaista painonpudotusta paastoamalla ei edes suositella. Painonpudotus johtuu lähinnä nesteiden vähenemisestä kehosta ja vähäisestä kaloreiden nauttimisesta. Vaikutus ei siis painonpudottajan näkökulmasta ole kovin pitkäaikainen. Mehudieettiä ei tulisi noudattaa muutamaa päivää pidempään kerralla.

Mehudieetti ei ole elimistölle kovin luonnollinen tila, joten sivuvaikutuksina voi esiintyä esimerkiksi väsymystä ja päänsärkyä. Energiavaje johtaa uupumukseen ja siihen, ettei keho välttämättä jaksa toimia täydellä teholla.

Mehudieetin hyviksi puoliksi katsotaan elimistön puhdistautuminen ja tärkeiden vitamiineiden ja ravintoaineiden saanti paastomenetelmästä huolimatta. Elimistöön ei kerry kovinkaan paljon ylimääräisiä kuona-aineita, eikä lihasmassan menetys ole suurta.